Casa Figueras

El celler està a Casa Figueras, una casa senyorial del segle XVIII situada a la Plaça Major del poble. Aquesta era antigament una gran bassa d’aigua que proveïa a la població i, sobretot, al bestiar. Al 1787 es va voler eliminar per raons higièniques, però no es va aconseguir fins dos anys després quan, gràcies a la canalització de la font de Llavar i a la construcció de la font de la Botera, va arribar l’aigua corrent al poble. Al 1803 es va tapar definitivament la bassa i es va construir la plaça major de Batea, fomentant així el creixement urbanístic de la localitat.

Sembla ser que el molí d’oli, existent a l’edificació de 1780, no va poder seguir funcionant sense la bassa d’aigua, motiu pel qual es va vendre a la família Figueras, qui ho va convertir en el seu habitatge.

Actualment és propietat de la família Roqueta, que l’ha rehabilitat per a crear un espai únic amb les modernes instal·lacions d’un celler vitivinícola. Aquesta intervenció ha deixat al descobert els diferents elements dedicats a l’elaboració i emmagatzematge del vi i l’oli i altres elements arquitectònics, com capitells ancestrals o antics dipòsits de fermentació, mostrant així les qualitats pròpies de les construccions de les cases senyorials dels segles XVIII-XIX.

El celler compta també amb un pati interior completament reformat i està equipat amb els millors sistemes de selecció i cura del raïm, amb l’objectiu de mantenir les propietats diferencials de la zona a les varietats cultivades al territori.


Veure més fotografies